Oecumenische school voor praktijkonderwijs aan moeilijk lerenden.
Het praktijkonderwijs is een vorm van voortgezet onderwijs die rechtstreeks opleidt voor de arbeidsmarkt. Praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen voor wie de leerwegen van het vmbo en het leerweg ondersteunend onderwijs niet geschikt zijn. Het praktijkonderwijs is niet bestemd voor gehandicapte leerlingen. Voor deze groep is er het (voortgezet) speciaal onderwijs of de leerlinggebonden financiering (lgf), ook wel de rugzak genoemd.
Het praktijkonderwijs duurt vier jaar. Leerlingen krijgen in kleine groepen les in de vakken van de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Deze vakken zijn afgestemd op de arbeidsmarkt. Ook worden de leerlingen getraind in praktische vaardigheden, zoals koken, klussen in huis, rekeningen betalen, omgaan met en invullen van formulieren, uiterlijke verzorging, omgaan met andere mensen en werken. Het leren gebeurt vooral in de praktijk door bijvoorbeeld stages bij bedrijven en organisaties. Als leerlingen het praktijkonderwijs hebben doorlopen, ontvangen ze het getuigschrift praktijkonderwijs. Een groot deel van de leerlingen gaat vervolgens doorleren op het Middelbaar Beroeps Onderwijs (ROC) en behalen daar een beroepsgericht diploma in combinatie met stage (BOL) of werk (BBL).
De Polsstok biedt praktijkonderwijs aan jongeren met leerproblemen tussen de 12 en 18 jaar die gebaat zijn bij onderwijs in kleine groepen. Het onderwijs richt zich vooral op de praktische en sociale vaardigheden van een leerling, waarbij geldt dat de leerlingen worden voorbereid op een toekomstige arbeidssituatie en een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op het gebied van wonen en recreëren. Elke leerling op De Polsstok stelt, in overleg met ouders en mentor, een individueel ontwikkel plan op. Het onderwijsprogramma voor de betreffende leerling wordt hierop afgestemd.
De school telt 145 leerlingen. Mede door deze kleinschaligheid is de school uitstekend in staat een veilige sfeer en leeromgeving voor de leerlingen te creëren. Op school wordt van alles georganiseerd. Zo zijn er regelmatig excursies naar bedrijven, zodat leerlingen kunnen ontdekken of zo’n beroep bij hen past. Verder gaan leerlingen naar verschillende sportlocaties in en om Alkmaar, wordt er elk jaar een klassenuitje en schoolreisje georganiseerd en gaan de 3e jaars leerlingen op een skikamp naar Oostenrijk.